سازه پارچه ای

سازه پارچه ای چیست ؟

سازه‌ پارچه‌ ای نوعی جدیدی از سازه های سبک به شمار می‌آیند. در این سازه با استفاده از پوشش های پارچه‌ای ، براحتی می توان سقف‌هایی با دهانه‌های بزرگ و بهینه ایجاد کرد.  وزن بسیار کم پارچه باعث می‌شود تا به پروفیل‌ و مقاطع فلزی سبک‌تری نیاز پیدا کرد. کل سیستم این سازه بصورت پیش‌ساخته طراحی و ساخته می شود ، ای کار باعث می شود زمان اجرای پروژه به‌ طور قابل‌ توجهی کاهش پیدا می‌کند. استفاده از این سازه محدودیت زیادی ندارد. ومی‌توانید با توجه به شرایط محیطی مختلف، ابعاد سازه و نوع کاربری ، جنس پارچه مصرفی را انتخاب نمود.

سازه پارچه ای - طراحی تولید لیست قیمت و خرید سازه پارچه ای

فرم های سازه پارچه ای

خدمات سازه پارچه ای ساینا

ما به پشتوانه دانش مهندسی و سال ها تجربه در زمینه سازه های غشایی خدمات زیر را به شما کارفرمای عزیز ارائه می دهیم:

  • مشاوره و انتخاب طرح و فرم بر اساس سلیقه و خواست شما
  • اسکیس و مدلسازی سه بعدی با نرم افزار ۳DMAX
  • طراحی بر اساس اطلاعات باد و برف ایستگاه سینوپتیک منطقه
  • استفاده از بهترین برندهای پارچه کششی
  • دوخت پارچه با دستگاه جوش فرکانس بالا HF
  • ارائه برنامه زمان بندی پروژه و تعهد کامل به زمان تحویل سازه
  • توانمندی نصب سازه در سراسر کشور در کمترین زمـان ممکن
سازه پارچه ای - طراحی تولید لیست قیمت و خرید سازه پارچه ای
سقف پارچه ای کافه رستوران آنیل در یاسوج

قیمت پارچه های کششی :

قیمت پارچه های کششی بر اساس نوع برند و گرم پارچه تعیین می شود. تلاش ما در ساینا بر ان است تا با استفاده از پارچه های با کیفیت و اقتصادی ، پیشنهاد های قیمت مناسبی را بر اساس بودجه کارفرما ارایه دهیم.

برخی پروژه های سازه پارچه ای

سوالات متداول 

FAQ و سوالات متداول سازه پارچه ای

سازه‌ پارچه‌ ای نوعی جدیدی از سازه های سبک به شمار می‌آیند. در سازه پارچه ای با استفاده از پوشش های پارچه‌ای ، براحتی می توان سقف‌هایی با دهانه‌های بزرگ و بهینه ایجاد کرد.

پارچه کششی حالت خود سوز ندارد و باعث گسترش آتش نمی شوند ، شعله ور نمی گردند و آتش به سایر قسمت های سازه پارچه ای سرایت نمی کند. استانداردها و آیین نامه های ایمنی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی استفاده از سازه پارچه ای را تایید می کنند.

تمامی سازه های پارچه ای ثابت مطابق مقررات ملی ساختمان ایران بارگذاری می شوند. سرعت باد برای این سازه ها ۸۰  km/h  و بار وزن وارده بر آن ۱۰۰ کیلوگرم بر متر مربع بار برف طراحی می شوند.

سطح بیرونی سازه پارچه ای با گذشت زمان آلوده می شود و تا حدود کمی بر روی خواص انعکاسی آن موثر است. تمیز کردن این پارچه ها به دلیل روکش pvc بسیار ساده و با استفاده از کف صابون و برس نرم براحتی تمیز می شوند

امکان پاره شدن در شرایط عادی وجود ندارد ولی در صورت استفاده ناصحیح و یا برخورد با شدت زیاد اجسام نوک تیز نظیر چاقو امکان آسیب دیدن پارچه وجود دارد.

بله، سازه های پارچه ای با توجه به اینکه ثابت هستند و تحت بارهای متفاوت (باد و برف) مقاومت می کنند حتما نیازمند فونداسیون و اتصال به سازه هستند.

سازه پارچه ای ساینا

سازه پارچه ای که سازه غشایی نیز نامیده می شود در دسته سازه های سبک و فضایی قرار دارد.

غشا بصورت ورقه‌ای نازک است که فقط دربرابر کشش مقاومت بالایی دارد و دربرابر فشار و خمش هیچ گونه مقاومتی ندارد، پارچه را می‌توان بهترین نمونه ازغشاها و سازه پارچه ای نام برد. سازه پارچه ای بطور کلی از دو بخش تشکیل شده‌اند؛

پارچه: غشا نازکی است که نیروی کششی را انتقال می‌دهد.

سازه : تیر و ستون ها که نیروی فشاری را انتقال می دهند.

طراحی سازه پارچه ای 

طراحی سازه پارچه ای با طراحی های معمول ساختمانی متفاوت می باشد. در طراحی سازه پارچه ای تحلیل دینامیک انجام می شود. به فرایندی که سازه پارچه ای طراحی می شود. فرم فایندینگ form finding نامیده می شود.

طراحی کلی سازه پارچه ای شامل ۳ بخش می باشد.

طراحی فونداسیون: وظیفه فونداسیون انتقال بار ستون ها به زمین اطراف سازه می باشد. ابعاد پی ها به میزان نیروهای وارده به سازه بستگی دارد. مقدار نیروی وارده به سازه بر اساس میزان بار برف و سرعت باد تعیین می شود.

طراحی پارچه: برای رسیدن به یک فرم مناسب سازه لازم است. تا پارچه دو بعدی با طرح مناسب برش خورده و قطعات در کنار یکدیگر یک پوسته سه بعدی را تشکیل دهند. این کار توسط نرم افزار های تخصصی سازه انجام می شود.

طراحی سازه: سازه ها وظیفه تحمل نیروهای فشاری وارد بر پارچه و انتقال انها به فونداسیون را دارند. عمدتا از سازه های فولادی در سازه استفاده می شود.

مراحل طراحی

پروسه طراحی یک پروسه غیر خطی و نیازمند تعامل طراحی سازه و معمار می باشد. شکل اولیه ساختارهای غشایی نتیجه یک تجزیه و تحلیل ساختاری اولیه به نام “پیدا کردن فرم” form-finding است، که اطمینان می دهد که هر نقطه از سطح با توجه به نسبت تنش در پیچ و تاب و پر شدن جهت و شرایط مرزی در تعادل است،. ایده معماری و ساختاری باید به یک راه حل هماهنگ شود که از لحاظ زیبایی شناختی و ساختاری کارآمد و امکان پذیر است. فرآیند طراحی نمی تواند مسائل مربوط به انتخاب مواد، ساخت و نصب را در نظر نگیرد . بنابراین مطلوب است که طراحان و انتخاب کنندگان نوع پوشش از ابتدا در توسعه فازهای پروژه ها، هنگامی که نوع مواد غشایی انتخاب می شود، با تأثیرات بعدی در تحقق و مونتاژ قطعات و … دخیل باشند. فرایند طراحی غشاهای کششی را می توان در سه مرحله اصلی خلاصه کرد:

یافتن فرم، تحلیل استاتیک و الگوریتم، با احتمال  در نظر گرفتن بر تجزیه و تحلیل دینامیک

. امروزه این مراحل، ویژگی های کلیدی برنامه های مختلف نرم افزاری مورد استفاده در طراحی غشاء و ساختارهای شبکه های کابلی هستند، بر اساس هدف مورد نظر توسعه دهندگان، نرم افزار طراحی شامل یک، دو یا همه ماژول ها می باشد. با این حال، قبل از گسترش روش های کامپیوتری طراحی، این مراحل با استفاده از مدل های فیزیکی با دقت و مقیاس مناسب بر اساس جنبه های فنی مورد بررسی قرار می گرفت.

پیدا کردن فرم form-finding

با استفاده از form finding  شکل پوشش غشایی تعیین می شود. شکل پوشش بر عملکرد تنش در الیاف و انتقال آن در لبه پوشش اهمیت پیدا می کند. پیکربندی غشاء در فضای سه بعدی نمی تواند به صورت پیشینی تحمیل شود و نتیجه کالیبراسیون دقیق پارامتر های مختلف و ترکیبی از اشکال اساسی است نظیر خیمه ، منحنی و زین اسبی است. فرم فایندینگ می تواند سه معنی مختلف داشته باشد.

۱-  پیدا کردن شکل مطلوب غشا  ( که پوشش پایداری کلی دارد )

۲-  پیدا کردن یک شکل از غشاء تنش که در تعادل استاتیک است، اما لزوما دارای تنش سطحی ثابت نیست

۳-  پیدا کردن یک شکل که تقریبی حالت تعادل کامل استاتیک است ( که به ویژه در برخی از روش های طراحی که ترکیبی از الگوریتم با پیدا کردن فرم است )

در گذشته و بدون کامپیوتر این کار با استفاده از مدلسازی انجام می شده است. مدلسازی معتبر هست ولی مشکلاتی در تعیین میزان تنش داشتند. تغییر شکل تحت بار و بزرگنمایی خطا از مشکلات مدلسازی می باشد.  بسیار هزینه بر و زمان بر

تحلیل استاتیک

تجزیه و تحلیل پیکر بندی سازه بر اساس ورودی مرحله تعیین فرم . از طریق تحلیل استاتیک تنش ها و جابجایی پوشش ناشی از بار باد و برف محاسبه می شود. این تحلیل معمولا به صورت یک سازه رنگی نمایش داده می شود. برخلاف سازه های معمول نمایش دهنده تحلیل خطی پوشش و سازه نیست و بصورت آزمون و خطا با محاسبات تکراری فرم متعادل بدست می آید. تعیین توزیع استرس یک گام مهم در فرآیند طراحی است، زیرا انتخاب غشا یا مقاومت آن به حداکثر مقدار تنش بدست آمده است.

بعنوان یک متخصص طبق مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان برای محل شما طوری طراحی و اجرا می‌کنیم که به طور معمول این سازه ها طوری طراحی می‌شوند که تا سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت را تحمل داشته باشند

تحلیل دینامیک

تحلیل تعامل نیروی وارده و سازه می باشد که بیشتر منظور نیروی باد می باشد. در شرایط خاص یک تغییر شکل کوچک می تواند منجر به فروپاشی سازه شود. دقت نرم افزار اینجا بسیار مهم می باشد. ولی برای پروژه های خاص مدلسازی عینی در تونل باد توصیه می شود. بحث مرتبط با تغییر فشار باد در برخورد با سطوح انعطاف پذیر می باشد.

الگو سازی

طرح سه بعدی فرمی که پیدا کردیم مسطح و آماده برش می شود. بر اساس محاسبات ریاضر تبدیل نقشه های سه بعدی به دو بعدی انجام می شود. تبدیل یک شکل سه بعدی به دو بعدی همواره دارای خطا می باشد. هر چه خطوط برش رویه بیشتر باشد این مقدار خطا کمتر خواهد شد.

ویژگی های پارچه کششی

پارچه هایی که در سازه پارچه ای مورد استفاده قرار می گیرند . وِیژگی های زیر را دارند :

  • مقاومت کششی بالا
  • قدرت تحمل پارگی
  • ضد اشتعال و حریق
  • انعطاف پذیری بالا
  • مقاومت بالا در برابر افتاب
  • ثبات رنگ و کیفیت

عمده جنس مورد استفاده در پوشش این سازه ، پارچه با الیاف پلی استر و روکش PVC می باشد. به جهت عمر بیشتر و افزایش کیفیت از پارچه های با روکش PVDF و اکسید تیتانیوم TiO2 نیز می توان استفاده نمود.که قیمت بیشتری دارند.

پوشش پارچه کششی باعث حفاظت از نفوذ رطوبت به داخل پارچه می‌شود و احتمال آسیب به پارچه را بسیار کاهش می‌دهد.

پارچه PVC درصدی از نور خورشید را از خود عبور می‌دهد و باعث ایجاد خصوصیت منحصر بفرد عدم نیاز به الکتریسیته برای تأمین روشنایی در روز در فضای زیرین سازه می‌شود.

توضیح لایه های یک پارچه کششی
توضیح لایه های یک پارچه کششی

مزایای سازه پارچه ای

استفاده از سازه‌های پارچه ای موجب سهولت در نصب، برپایی و برچیدن آسان، نصب سریع، امکان حمل و نقل آسان می‌باشد، که سازه‌های پارچه ای این مزیت ‌ها را در اولین گام برای هر پروژه ارایه می‌دهد.

سازه‌ غشایی از جمله معدود تکنولوژی‌هایی ساختمانی می‌باشد که با قابلیت انعطاف‌پذیری خود، امکان خلق هرگونه ایده و طرح معماری خلاقانه در فضا را فراهم آورده‌است. سازه‌های پارچه ای  همه آنچه که یک معمار خلاق در طراحی خود مد نظر داشته را به بهترین شکل ممکن ارایه می‌نماید.

فضای سبز و محوطه سازی نیز یکی از مهمترین بخش های طراحی در معماری است که یکی از عناصر مهم در آن ایجاد سایبان جهت استراحت و اقامت موقت می‌باشد. که در مناطق گرمسیری جهت ایجاد سایه مورد توجه بیشتری قرار می‌گیرد. ساخت سایبان و یا اصطلاحاً آلاچیق با استفاده از پوشش های پارچه ای بسیار عملی بوده و در این راستا با بهره‌گیری از طرح‌ها و اشکال مختلف، می‌توان به نمونه‌های زیبایی از آنها دست یافت.

کاربرد سازه پارچه ای

سازه های پارچه ای در طول ۶۰ سال گذشته مسیر طولانی را پیموده اند. کاربردهای آنها با خلاقیت معماران و متریال های جدید روز به روز در حال گسترش می باشد. سازه های پارچه ای با تنوع فرم و طرحی که دارند به عنوان سقف و سایبان مورد استفاده قرار می گیرند:

  • آلاچیق
  • پارکینگ
  • استخر
  • سایبان فضای باز
  • رستوران و کافی شاپ
  • ترمینال و پمپ بنزین
  • نمای ساختمان
  • زمین بازی
  • مدرسه
  • استادیوم
  • وید و نورگیر
  • مرکز تجاری
  • مبلمان شهری
  • نمایشگاه
  • سقف پارچه ای
  • دکوراسیون داخلی
  • سالن های بزرگ
  • سقف های متحرک

عوامل موثر بر قیمت

قیمت سازه پارچه ای عموما بر اساس متراژ مساحت سطح زمین کار می باشد. برخی محصولات این سازه استاندارد دارای قیمت واحد برای ابعاد مشخص می باشند. برای کارهای سفارشی قیمت متر واحد ضربدر متراژ کل کار می شود.

چند عامل مختلف در تعیین قیمت متر واحد تاثیر گذار می باشد که به اختصار در ذیل توضیح داده شده اند :

جنس پارچه کششی مصرفی

هرچه کیفیت پارچه مصرفی برای ساخت پارچه کششی و پوشش سایبان مصرفی از برند معروف تر ، مقاومت کششی بالاتر ، گرم پارچه بیشتر استفاده شود هزینه تمام شده سازه بالاتر خواهد رفت

فرم پارچه کششی

فرم زین اسبی نسبت به فرم خیمه در ابعاد مشخص مقدار پارچه مصرفی کمتری خواهد داشت ، فرم خیمه نسبت به فرمهای سفارشی که ممکن است چند لایه پارچه در یک فضا بر روی یکدیگر بیایند نیز میزان پارچه کمتری مصرف خواهد کرد.

ارتفاع سازه

افزایش ارتفاع موجب افزایش در میزان پارچه مصرفی، افزایش نیروهای وارده بر سازه بخصوص نیروی باد و نیاز به سازه قوی تر و بالطبع پارچه مقاوم تر خواهد بود.

ابعاد سازه

انتظاری که بیشتر مشتریان دارند این است که با بزرگتر شدن ابعاد سازه غشایی مد نظرشان قیمت واحد پروژه کاهش یابد ، این انتظار و خواسته تا حدودی منطقی می باشد. تا مقدار مشخصی با بزرگتر شدن ابعاد سازه و ثابت ماندن جنس پارچه قیمت واحد کاهش می یابد ولی با بزرگتر شدن سازه لازم می شود تا جهت تامین مقاومت در برابر نیروهای وارده جنس پارچه تغییر کند.

بارهای وارده

یکی از فاکتورهای مهم در طراحی سازه پارچه ای تعیین نیروهای وارده به سازه خواهد بود ، مطمئنا بار برفی که در شهر تبریز بر روی یک این سازه وارد می شود با بار برف در شهر یزد از نظر نیرو متفاوت خواهند شد و طراحی های پروفیل های سازه و جنس پارچه فرق خواهد داشت.

اگر در شهری بادخیز زندگی می‌کنید، می‌‌توانید با سپردن پروژه سازه پارچه‌ ای خود به ما مطمئن باشید که مشکلی برای سازه شما پیش نخواهد امد و همیشه محکم سر جای خودش می‌ایستد.

دوخت پارچه کششی

نوع دوخت پارچه برای سازه های بزرگ بسیار با اهمیت می باشد. این سازه ها معمولا در برابر وزش شدید باد قرار دارند و تنش های خاصی ناشی از بار برف نیز بر آنها وارد می شود. بزرگ بودن این سازه ها به معنی داشتن طول دوخت های بلند در کل پوشش پارچه ای می باشد. در صورت استفاده از دوخت دستی یا لستر هزینه های دوخت کمتر خواهد شد و بالطبع سازه ضعیف تر !

گارانتی

سازه های پارچه ای مشتمل بر دو جزء سازه و پوشش پارچه ای می باشند. سازه غشایی با پروفیل های فلزی ساخته شده و محاسبات طراحی بر اساس آیین نامه های ساختمانی انجام می شود و طول عمری همانند اسکلت ساختمان خواهد داشت و در برابر نیروهای وارده و حوادث طبیعی مقاومت خواهند کرد. طول عمر پارچه کششی که بعنوان پوشش استفاده می شود بر مبنی برند و جنس پارچه مورد استفاده طول عمر مفیدی بین ۱۰ الی ۲۵ سال خواهند داشت. پارچه کششی در طول مدت عمر مفید خود هیچ گونه تغییری در خواص و ویژگی های خود نخواهد داشت.

شرکت ساینا خدمات پس از فروش خود که شامل بازدید و سرویس دوره ای از سازه های اجرا شده، بازرسی کیفیت دوام پارچه، کنترل اتصالات و رگلاژ نمودن سازه را در طی مدت زمان ۵ سال از زمان نصب پارچه بطور کاملا رایگان انجام می دهد. در کنار این مجموعه خدمات، ضمانت نامه و گارانتی ۵ ساله عمومی را برای کل قطعات سازه و پوشش پارچه ای به مشتریان خود ارائه می دهد. به این ترتیب در تمام طول مدت گارانتی، مسئولیت ۱۰۰ % کل پروژه بر عهده شرکت می باشد.

گروه مهندسی ساینا با توجه به پشتوانه دانش مهندسی خود در زمینه طراحی سازه های غشایی و نیز استفاده از نرم افزارهای روز دنیا در زمینه طراحی پوشش پارچه ای می تواند در صورت درخواست کارفرما و بر اساس شرایط پروژه ، انواع دیگر ضمانت نامه ها با طول دوره بیشتر و شرایط خاص را ارائه نماید.

مواردی که شامل گارانتی می شوند :

  • سازه
  • خرابی پروفیل های سازه
  • شکست در برابر وزن برف
  • خوردگی بیش از حدطبیعی
  • جوشکاری غلط
  • شکست اتصالات
  • رنگ سازه
  • پارگی کابل
  • پارچه
  • تغییر رنگ پارچه
  • پوسته شدن
  • باز شدن دوخت
  • تضعیف مقاومت کششی
  • پارگی در اثر وزش باد

آسیب دیدگی سازه و پوشش بر اثر مواد شیمیایی و خرابکاری عمدی مشمول گارانتی نمی باشد.